Uppvärmning och uppvärmning

Det pågår en global uppvärmning på jorden och det är mycket snack men lite verkstad kring hur man faktiskt ska ta tag i det här. Men alla kan göra något, från att sopsortera, vad du tänker kring lax och torsk, hur du kan ändra uppvärmningssystem till pellets och köpa mer ekologiskt.

aterupplivaostersjon.seI en artikel i Dagens Nyheter kan vi läsa om hur det vilda laxbeståndet riskerar att minska kraftigt med anledning av den pågående globala uppvärmningen, enligt en ny studie gjord av forskare, publicerad i tidskriften Nature. Dock är det så att den fisk de flesta har på tallriken är från laxodlingar, däremot är det den vilda laxen i haven, insjöarna och älvarna som kan hotas genom att deras miljö så sakteliga försämras. Detta bestånd, som nu hotas, påverkar nämligen andra arter på flera olika sätt, i ekosystemet.

En annan fisk som totalt har fiskats ut, för att sedan långsamt ta sig tillbaka igen; är torsken. I Sydsvenska kan vi dock läsa att i Kanada har man utrotat de stora gammeltorskarna, så att småtorskarna idag inte har något naturligt skydd. Det var år 1988 som forskare möttes av sanningen, på bara 20 år hade 99 procent av torsken utanför Newfoundland försvunnit. Detta var inte bara förödande för livet i havet men även för fiskeindustrier och folk som jobbade i dessa. Nu försöker man dock att inrikta fisket på andra arter längre ner i näringskedjan, och pressar även dessa ner mot utrotningshotade nivåer.

Det gäller alltså att tänka lite extra när man handlar fisk. Den utrotningshotade torsken vi nämner ovan är den transatlantiska torsken, den kan bli nästan 2 meter lång, väga närmare 100 kilo samt leva i upp till ett kvarts sekel. Men denna är alltså påväg att försvinna.

Vad du själv kan göra

airHeat pumpNär det kommer till vad vi själva kan göra för att i alla fall skona miljön lite finns det en hel del saker att tänka på. Dels energimässigt men också vad för skräp vi lämnar efter oss. Hur vi värmer upp våra hus är en sak som både påverkar miljön långsiktigt, och dessutom våra egna besparingar. Olika alternativ är nämligen olika dyra, har olika för- och nackdelar samt passar olika typer av boenden. Mer information kring dessa finns bland annat här. De som finns att välja på kan vara allt från:

  • Pelletspanna – bekvämt och miljövänligt
  • Elpanna – enkelt men kan bli dyrt
  • Luft/vatten-värmepump, enkelt
  • Sjövärme – som tar värme från vattendrag
  • Jordvärme – hämtar värme från jorden
  • Bergvärme – kräver berggrund, miljövänligt

Sedan kan man givetvis påverka miljön indirekt genom att äta mindre kött, köpa ekologiska produkter med allt från ekologiskt kaffe, choklad, bananer och papper. Det är små steg men om alla skulle ta stegen skulle förändringen påverka fler företag att tänka mer på miljön. Även vilka kläder man använder, om de är tillverkade på ett ekologiskt sätt, om de är producerade i Sverige eller långt borta i en fabrik i Sri Lanka. Jorden är skör och vi har bara en planet, det gäller att vi också tar hand om den.