Ta hand om planeten Jorden

Vår världsmiljö är mycket känslig idag, särskilt med tanke på att det släpps ut mycket dåliga partiklar och liknande i luften som både gör den smutsig men också ohälsosam och en allmän levnadsfara. Än så länge går det att leva på planeten, men vem vet vad som kommer att hända i framtiden? En del forskare talar om att temperaturen på Jorden kan bli sex grader varmare i snitt, vilket skulle innebära att det framtida arvet av människor kommer få stora problem att överleva, då man kommer bli tvungen att flytta från områden som blivit för varma, för översvämmade eller för obeboeliga. Därför kräver flera miljöexperter att man ska göra något åt saken idag!

Bara äta ekologiska produkter

För att kunna påverka andra måste man börja själv med att statuera exempel för en mer miljövänligare vardag. På grund av att vi människor har gjort oss beroende av en hel del saker blir det ofta svårt att välja bort något som inte är bra. Exempelvis är transport någonting som man måste åka med vare sig man vill eller inte, eftersom man har gjort sig beroende av tidspress. Att promenera vart man än ska är således ingen direkt lösning, särskilt om man ska långt. I så fall får man cykla, även om det också tar betydligt längre tid än att åka tåg, buss, flyg eller bil. Däremot är kosten något man kan lägga om utan problem. Ur ett miljöperspektiv är det mycket viktigt att den mat man köper är närproducerad (för att slippa att varorna transporterats allt för långt) och ekologisk (för att inte äta besprutad mat). Något man också bör tänka på med kosten är att inte överkonsumera mat, slänga så lite som möjligt och inte äta för mycket köttprodukter. Dessutom kan det vara smart att köpa en kombinerad dryckesmaskin som gör både kaffe och te i samma apparat (exempelvis från Tassimo.se). Ett bra miljöarbete ska belönas med en kopp kaffe eller två.

Tyvärr är det så att ekologisk mat ofta är något dyrare än vanlig mat. Detta beror helt och hållet på att ekologisk mat ofta blir angripen av skadedjur, eftersom man inte använder bekämpningsmedel för att få bort dessa odjur. Därför händer det allt för ofta att ekologiska produkter tappar en viss andel i marken och därmed finns inte lika mycket kvar. Eftersom bönderna måste få in pengar blir priset att priset höjs. Detta behöver dock inte betyda att man inte ska handla ekologiskt.