Stoppa fimpandet i naturen

Ett stort problem för renhållningen i naturen och i städerna är cigarettfimpar. Därför tar man nu tag i problemet och försöker få rökarna att fimpa i askkoppar och soptunnor istället.

fimpa-rokning-cigarett

Nu har man tagit initiativ för att göra Helsingborg renare. Detta har man gjort genom att sätta upp askkoppar runt om i staden där den som vill kan fimpa, skriver Helsingborgs dagblad. För att göra fimpandet lite roligare och mer motiverande har man valt att sätta upp en fråga på askkoppen som lyder ”Hur uttalar man ordet kex”? Fimparen får sedan välja mellan alternativen ”Kex” och ”Chex” och lägga fimpen i askkoppen för det alternativ som hen föredrar. Det är några studenter som kommit på den här askkoppen och Helsingborgs stad har nappat på idén i hopp om att rökare hellre ska svara på språkfrågan än att fimpa på gatan.

Olagligt att fimpa

Att man gör sådana här krafttag för att hålla fimparna borta från naturen är bra eftersom det fortfarande är ett stort problem, trots att inte alls lika många röker nu som förr. Många föreslår till och med att man ska göra det olagligt att slänga cigarettfimpar på allmän plats. På sverigesradio.se kan man läsa om att organisationen Håll Sverige Rent föreslår just detta. Även en av moderaternas trafikborgarråd har gått med på att skriva en motion om detta. Speciellt i Stockholm är detta angeläget eftersom fimpar är det största problemet när det gäller nedskräpning i staden.

Sluta röka allmänt

Och vad kan då rökarna själva göra åt detta? De kan självklart börja med att lägga sina fimpar i soptunnor eller askkoppar. Sedan kan de även satsa på att istället röka e-cigg med e juice när de befinner sig på offentliga platser där det inte finns tillgång till askkoppar eller någon form av skräpinsamling.