Spara energi

Att elda för kråkorna är ett gammalt uttryck som ofta används för att syfta till vår förmåga att slösa på bränsle eller vår onödiga energiförbrukning, men det finns en hel del saker man kan göra för att sänka såväl sin förbrukning som sina månadskostnader för el och värme – nämligen genom att byta fönster.

fönster monteringNär man vill sänka sin energiförbrukning finns det flera vägar att gå, men det absolut viktigaste som man bör börja med är att renovera hemma för att täta alla plaster där värmen kan sippra ut i onödan – såsom exempelvis fönster och dörrar. Och när det kommer till att ta sig an ett fönsterbyte, för att byta ut sina gamla 2-glasfönster mot nya PVC fönster exempelvis, så finns en hel del saker att tänka på. Till exempel ska man inte glömma att titta på fönstrets utseende, funktion, ljusinsläpp och energieffektivitet. Enligt Svenska Dagbladets fönsterexpert ska man nämligen räkna med att ett fönster håller i närmare 40 års tid, och då är det viktigt att fönstrets utseende passar ihop med övriga huset. Och något som man ska komma ihåg är att det kan kosta en slant att genomföra fönsterbytet, men den kostnaden bör man se som en investering snarare än som en tråkig utgift – på sikt kommer du nämligen tack vare bytet att spara in såväl på din energiförbrukning som på dina el- och värmekostnader.

Att tänka på vid fönsterbyte

Om man ska ge sig på att byta fönster själv är det viktigt att man vet vad man håller på med, annars är en väl värd investering att anlita ett proffs. Ett tips om man dock väljer att genomföra bytet själv är att följa Martin Timells steg-för-steg-lista som enkelt beskriver i vilka steg ett fönsterbyte går till.

Titta på videon nedan för att få fler tips om hur du spar energi i hemmet: