Second hand är klimatsmart

Vår ökande konsumtion är ett hot mot miljön, men det finns sätt att handla klimatsmart – nämligen att handla sina varor på second hand.

”Kläder blir allt mer en slit- och slängvara – eller snarare bara en köp och släng-vara. På grund av sjunkande textilpriser köper vi dag fler plagg utan att totalt lägga mer pengar på kläder. Men det finns en annan kostnad, som miljön får stå för.” läs mer här.

AtervinningCitatet ovan handlar om hur vår konsumtion av kläder som slit- och slängvara har en negativ inverkan på vår miljö, men kläder är dock inte den enda miljöboven när det kommer till negativ påverkan rörande vårt klimat och vår miljö. Även andra produkter såsom mat och teknikprylar slängs i större utsträckning än förut, och då även fräsch mat och fortfarande fungerande teknik. Vi lever helt enkelt i en värld där tanken om att ha det senaste av någon produkt trumfar miljötänket – exempelvis när det kommer till datorer och telefoner. Men det finns en lösning på klimatfrågan och det är att handla second hand.

Det mesta finns begagnat

Visst går det att handla mycket på second hand, till och med teknik såsom att buda hem något på tradera eller blocket och det finns även butiker som enbart säljer begagnade teknikprylar. Exempelvis på mobilbazaren.se/ kan en finna billiga begagnade telefoner från olika märken, vissa bara någon månad gamla eftersom den tidigare ägaren förmodligen bytt till senaste modellen i samlingen – då spar du både på miljö och bidrar mindre till det konsumtionssamhälle vi lever i. Det gäller bara att ha koll på vad du som individ just kan bidra med, något som bland annat Ung Konsument tipsar om där man bland annat skriver om både kläder, sportutrustning och mat med mera. Och om man verkligen vill slå ett slag för klimatet finns många föreningar med miljöfokus att gå såsom Naturskyddsföreningen vilka har många järn i elden på massvis av spännande områden vilka du kan läsa mer om genom att klicka här.