Miljövänliga hus- finns det?

Konsten att bygga miljövänligt och energieffektivt är något som blivit allt mer populärt när det gäller nya hus. Fördelen med ett nytt hus, som att bygga eget Anebyhus, är att man får chansen att tänka långsiktigt genom att välja miljövänliga alternativ och material på varje plats där man har chansen.

Ett sätt att kunna bygga miljövänligt är att lägga stor vikt vid vilka material man använder och vara noggrann i sina köpbeslut. Golv med trä från regnskogen kan vara väldigt vackert, men det är varken miljövänligt eller skonsamt för miljön utan istället bara förstörande.  Det finns gott om material där miljöutrotade material och miljöer inte behöver skövlas och förstöras. Att tänka ekologiskt, genom att exempelvis använda så mycket återanvända material som möjligt, innebär också att man minskar på utsläpp och gifter vid produktionerna.

Spara energi för miljön under boendet

Att bygga ekologiskt och miljövänligt handlar dock inte bara om vilka material man väljer vid själva byggandet utan även om saker som energi när man väl bor i huset. Det är i boendet som de mesta kan sparas. I längden kommer man att spara både pengar och jordens resurser genom att bygga smart.

”Ekologiskt byggande handlar därför mycket om att bygga ett hus som är resurssnålt. Det energisnåla ekologiska huset

  • är välisolerat och har fönster med lågt U-värde,
  • har en väl fungerande ventilation,
  • ett värmesystem med hög verkningsgrad och miljövänligt förbränningsmaterial
  • och resurssnåla vitvaror.”

Vad som är värt att tänka på, när man står vid valet kring hur man ska bygga sitt nya hus, är att alla miljövänliga åtgärder också kommer att kunna spara på pengarna i plånboken. På så sätt blir det vinning för de flesta.