Miljövänliga fönster?

Miljö kan vara en krånglig fråga, speciellt om man går in på detaljerna. Det är inte alltid lätt att veta vad som faktiskt är miljövänligt, och vad som inte är det. Vissa saker kanske är miljövänliga till viss del, men inte när man ser till annat. Bäst är nog att se till långvarig miljövänlighet. Med det menas att investera i saker som räcker längre, eftersom man då inte behöver underhålla saker. Ta det här med fönster till din bostad. När man väljer fönster ska man se till vilken bostad man har, och man ska se till så att man inte behöver byta ofta, att de är ordentligt tätade, och samtidigt vill man ju att de ska se snyggt ut. Men vilka fönster är mest miljövänliga egentligen? Och är det verkligen någonting som man måste ta med i beräkningarna när man väljer fönster? För att ta reda på hur det ligger till har vi forskat lite, och fokus har idag legat på aluminiumfönster.

Aluminium ett modernt material

  • Aluminium är ett modern material, det är också ett av jordens vanligaste. Det är lätt, starkt och lätt att forma. Det är icke-magnetiskt, korrosionsbeständigt, hygiensikt och återvinningsbart. Det låter bra, eller hur? Aluminium är också näst intill underhållsfritt.  Man behöver inga skyddsåtgärder mot mögel, svamp eller korrosion och inte heller lösningsmedel för lack. Det är helt enkelt ett bra material, och helt klart bra för miljön.
  • Aluminiumfönster används oftast i kontor och industribyggnader, och kan utan problem användas inomhus på till exempel kontorsdörrar, glasväggar och andra inglasade partier. Men fönstret går att använda till det mesta. Sverige är vanligtvis ett land som tycker om inglasade uterum med fastapartier (till exempel skjutdörrar eller skjutfönste), det är aluminiumfönster perfekta för.
  • Du kan också välja att ha aluminiumbeklädda träfönster. Det gör att det ser lite mer hemtrevligt ut, och man får även längre hållbarhet än om man har renodlade träfönster och en underhållsfri yta. Att ha aluminiumsbeklädda träfönster har blivit allt mer populärt med åren, och har funnits på marknaden i runt 40 år. Trä-aluminiumfönster är dock inte lika miljövänliga som renodlade aluminiumfönster. Det är framställningen som är anledningen, men om man ser till hållbarheten och isoleringsförmågan fungerar det ganska okej ändå. Om fönstret är bra isolerat krävs mindre energi för att hålla huset varmt och ombonat, och det är ju bra för både plånboken och miljön.

I en artikel här kan man läsa om några som valt just aluminiumfönster. Så här säger kvinnan i familjen till tidningen:

– Vi trivs jättebra. Varför vi valde det här huset är framförallt för att vi vill bo plant utan backar. Eftersom det är betongväggar och inte träfasad är det här huset lättare att sköta. Aluminiumfönster är underhållsfria. Trähus däremot kräver mer skötsel.

Om man känner att aluminiumfönster är rätt sak för deras bostad eller arbete är det helt klart värt att kika in, och i en miljösynpunkt kan man vara nöjd med det valet. Men det är självklart också smart att kika in andra fönster, bara för att vara på den säkra sidan.