Miljömedveten i vardagen

Vit mikrovågsugnOm man vill leva miljövänligt gäller det att känna till hur man kan göra det i sin vardag. Att enbart göra miljömedvetna val ibland, eller i stora, ”uppenbara” frågor räcker inte. För att kunna kalla sig miljömedveten gäller det att det genomsyrar alla delar av ens liv, från vad vi väljer att handla i matbutiken till vad vi sätter på oss, vilka glödlampor vi har, var vi slänger våra sopor och så vidare.

Ett område där vi nog alla kan göra vissa förändringar och därmed göra ännu smartare val, är när det är dags att städa. I en artikel i Nerikes Allehanda ger Marie-Louise, professor i livsmedelshygien och känd från TV-serien Rent hus, följande tips:

”För att göra rent mikron fungerar det utmärkt med det billiga och miljövänliga alternativet citron. Häll bara saften från en citron i en skål med vatten, ställ skålen i mikron och kör på full effekt i tre minuter.
– Citronsaften ångar upp och löser smutsen. Gamla matrester lossnar lättare och citronen sprider en härlig doft, berättar Marie-Louise.
När du ändå är igång och städar i köket är det lika bra att ge kylen och frysen en omgång. Stäng av kylen och töm den. Ställ ömtåliga livsmedel i kylväskor. Tvätta sedan rent inne i kylskåpet med diskmedel och ljummet vatten.
– Glöm inte att göra rent avfrostningshålet, uppmanar Marie-Louise.”

Gör ett (miljö)medvetet val!

Såhär i slutet på mars brukar solens allt intensivare strålar göra oss smärtsamt medvetna om att våra fönster behöver putsas. Då går det självklart bra att få till miljövänlig fönsterputsning genom att anlita en professionell firma som erbjuder just det. Ja, genom att göra val i vardagen som visar att vi är miljömedvetna kan vi alla bidra till en bättre, renare och friskare miljö!