Kunskap om vår natur

Våra skogar och våra berg får tåla mycket från oss människor. Bara det att denna text inleds med ”våra” visar på att det är vi människor som har makten, trots bergen och växtligheten var här långt före oss. Men med makt kommer ansvar och ska vi spränga och bygga måste vi har stor kunskap om vår natur och göra det med respekt.

Får vi lov?

Vi bygger mer – och spränger mer. Men, innan vi ska ge oss på moder jord och forma om henne behövs det ett bygglov. Detta behövs även för kojor på tomten, och om man inte ansöker om bygglov innan kan det kosta tusentals kronor samt en sanktionsavgift.

”Om familjen söker bygglov i efterhand kommer det att kosta 3 400 kronor i ansökningsavgift. Utöver det kan byggnadsnämnden besluta om en sanktionsavgift för att kojan byggts utan bygglov”

För att bygga nytt, bygga ut eller göra ändringar krävs det bygglov. Om vi skulle vara fri med att spränga och borra hur vi ville skulle vår planet må sämre än vad den redan mår. Metron som utför sprängning kan berggrundsgeologi och med det har stor kompetens om bergarter och hur man jobbar. Detta är av stor vikt för att vi ska kunna bygga i den takt vi gör och samtidigt hålla vår planet flytande. Berggrundsgeologi är läran om hur vår jordskorpa är uppbyggd. Att ha den kunskapen vet man hur mycket man kan spränga och borra och hur hårt man kan gå på. Viktigt är att företag anlitar experter när de ska bygga.