Kattsand – en oväntad miljöbov

I många svenska hushåll huserar en katt, och har man katt har man också en kattlåda, och i kattlådan har man kattsand som man sedan tömmer ut i sina vanliga hushållssopor – men visste du att kattsanden är en riktig miljöbov när den inte kasseras på rätt sätt?

katt softarNågot som många kattägare förmodligen inte har en aning om är att kattsanden som vanligtvis kastas ned i vanliga hushållssoporna är en riktig miljöbov, den går nämligen inte att förbränna som vanliga hushållssopor, avslöjar SVT i ett reportage. när man slänger sin kattsand i hushållssoporna så tas de nämligen till förbränningsstationer, men eftersom att vanlig kattsand är tillverkad av en lera som man brutit från stenbrott så förbränns den inte utan blir slagg som sedan slängs på soptippen – där den sedan blir kvar utan att brytas ner, skriver Sydsvenskan. Så hur ska man kassera använd kattsand utan att vara miljöfarlig?

Så slänger du din kattsand

Använder du exempelvis Ever clean kattsand, vilket är ett av de mest populära märkena av kattsand som används i Sverige då den är en klumpbildande premiumsand, kanske du inte ska kasta den i hushållssoporna – vad du däremot bör göra är att höra med din kommun hur du bör slänga sanden. I vissa kommuner ska man exempelvis slänga kattanden på återvinningsstation och i andra är det helt okej att använda sin vanliga papperskorg, det beror helt och hållet på kommunens egna miljöstadgar. Vill du dock inte behöva fundera vart du bör slänga din kattsand någonstans finns även en hel del miljövänliga alternativ som är helt okej att slänga i vanliga soporna så som exempelvis ekologisk kattasand – men det finns många sorters kattsand i olika material att välja bland på marknaden, så det kan vara svårt att välja en sand som passar såväl ens egen plånbok, ens egna preferenser och som även fångar kattens tycke och gillande.

Olika kattsand att väja bland

återvinning symbolDet kan vara svårt att välja kattsand och därför är det bra om man vet vilka egenskaper de olika kattsandstyperna har. Till exempel tipsar Göteborgs-Posten om hur man först och främst ska välja kattsand som katten föredrar och därför undvika exempelvis parfymerad kattsand då denna främst är tillverkad för att tillfredsställa oss människor och inte kattens behov. Och då finns en rad alternativ att välja bland, med enklas är att separera kattsanden i två grupper:

  • Klumpbildande kattsand – binder avföringen vilket gör det lättare att rengöra kattlådan utan att tömma all sand på en gång, och miljövänligast är denna sand som är gjord på naturmaterial såsom träfibrer och växtfibrer eller rent av spannmålsbiprodukter och fruktfiber. Vad man ska undvika är kattsand som är gjort på bentonit då det är denna typ som inte kan brytas ner om man slänger den i hushållssoporna.
  • Icke-klumpbildande kattsand – binder inte avföringen vilket gör att man vid tömning ska tömma hela innehållet. Miljövänligast av dessa är sand gjord på träströ och pellets av pappersmassa vilket är den billigaste varianten av kattsand. Men det finns även sand gjord av kisel och olika mineraler.