Jaga i naturen

Jägaren och dennes jaktkamrat får jaga fritt i våra svenska skogar, under angivna tider och efter strikta regler, men vad är det utöver det som en jägare behöver hålla i minnet när denne vistas i skog och mark?

skog GammelskogFör att få kalla sig jägare måste man ha en jägarexamen vilket är en förutsättning för att man ska kunna skaffa sig ordentlig jaktutrustning i form av skjutvapen, något man måste ansöka om licens för hos polisen. En annan sak man också måste ha som jägare är ett jaktkort. Det kortet visar att man betalat viltvårdsavgiften vilket är en avgift som alla som jagar i Sverige måste betala. Beloppet är på 300 kronor och betalas in till Viltvårdsfonden av den som ska jaga och detta gäller också för hundförare och för personer som går i drev, förutsatt att man då också del i bytet. Enda som inte behöver betala viltvårdsavgiften är personer under 18 år som inte har en vapenlicens, något man också kan lära sig mer om hos Naturvårdsverket. Där kan man också läsa in sig på vad det innebär att vara registrerad i Jägarregistret vilket Naturvårdsverket hanterar tillsammans med både jaktkort och jägarexamen – något som också blir allt populärare att ta.

Populärt med jägarexamen

jägare hagelgevär MINDRENågot som ATL, Lantbrukets Affärstidning, skriver om är hur det är allt fler svenskar som vill ge sig ut i skog och mark för att jaga, och bara i fjol var det hela 13 462 personer som avlade och också klarade teoriprovet för jägarexamen och det är det högsta siffran som någonsin uppmätts. Anledningen till detta tror man från Naturvårdsverkets sida beror på hur klimatsmart kött och jakt just nu är på modet då allt fler har en önskan om att veta varifrån köttet man lägger på tallriken kommer – och mer säker på vart köttet är ifrån kan man inte bli då man fällt djuret själv. Likaså kan ett allmänt ökat intresse för natur- och miljöfrågor också ligga bakom jägarexamensökningen.

Vad krävs för jägarexamen?

Först och främst måste personer som vill ta jägarexamen vara över 18 år gamla och sedan för att klara jägarexamen krävs att man dels har ett godkänt teoriprov och också ett godkänt skytteprov för hagelvapen. Vill man dessutom jaga med kulvapen krävs ytterligare prov vilka består av ett grundprov för kula och ett prov om högvilt. Men man ska heller inte glömma att det är en del instanser som man måste ha att göra med för att lyckas med alla olika prov, såsom licensen hos polisen ska inte glömmas för att man ska få ha jaktlicensen.

Något att tänka på:

  • Jägare skjuter inte bara för att få lött, jägartiteln innebär även ett ansvar för skog och mark.
  • Jägare är skyldiga att följa alla regler om jakt och vilka djur som fälls.
  • Jägare får endast jaga under jaktsäsong.
  • Jägare kan vid undantag ägna sig åt viltvård i form av fällande av skadade djur.