En miljövänlig sport

kvinna med sin hästFör djurvänner kanske det inte är den bästa sporten i världen men ur en miljövänlig synvinkel så är denna sport perfekt, det handlar om ridsporten. Beroende på vilken sorts ridsport det handlar om så är det minimalt med miljöpåverkan när man väl rider. Däremot är det inte helt utsläppsfritt när det gäller transport och stallplats, så där kan man alltså förbättras avsevärt. Att välja rätt leverantör av el, att bara handla hästredskap från återförsäljare inom Sverige exempelvis hos grand-prix.se och att köpa ekologiskt hö.

Sporten som lockat många

Sporten har många inriktningar och därför söker sig många till sporten, det kan handla om dressyr som både män och kvinnor tävlar i. Inom ridsport finns också terräng, trav, banhoppning, polo och kapplöpning som inriktning. Ridning överlag har länge fungerat som en sorts glädjebringare till de som behöver det, en psykologisk effekt har pratats om och just hästar verkar vara ett läkande djur. Vi har sysslat med hästsporter sedan långt tillbaka och ridit på dem ännu längre tillbaka i tiden, något som har setts i gamla skrifter och målningar. I rom hade man en typ av kapplöpning kombinerad med trav i platser som Colosseum, efter hästarna drogs vagnar i olika färger som visade vilka de tävlande var.

Det är ett heltidsjobb att rida in en häst och den som debatterar om att hästsport inte är en sport då det är hästen som gör jobbet kan inte ha mer fel. Hästsport handlar mer om en symbios mellan ryttare och djur, något som inte kan sägas om motorfordon som motorcross som dessutom släpper ut en hel del avgaser.