Elskrot och återvinningscentraler på hjul

Hur ska man få fler att tänka på miljön? Ett steg är att få folk att börja återvinna mer. Vissa projekt är bättre än andra, som till exempel den när man satte upp en mobil återvinningscentral i stan där man inte bara kunde slänga grovsopor utan även ta en fika. Vad är det dock som är så illa med att återvinna sin gamla mobil?

5235193-gamla-datorer-skrotasEn mobil miljöstation ställdes ganska nyligen upp i Norra Djurgårdsstaden. Återvinningsstationen stod på plats i fem dagar, med målet att få fler att börja återvinna. När det plötsligt blir lätt att återvinna kanske fler gör det, menar bland annat miljöborgarrådet. Detta i och med att miljöstationen faktiskt kommer till närområdet och man slipper åka långt med sina grovsopor. I dagens läge får man ju åka bil utanför staden för att kunna slänga exempelvis möbler. Vilket nästan gör det till en klassfråga att kunna leva etiskt när det kommer till miljötänk.

Lämna in saker för återbruk eller reparera en byrå

Vid den mobila återvinningscentralen kunde man lämna in saker för återbruk, för att ge bort eller för att slänga. Dessutom fanns möjlighet att reparera trasiga möbler i en liten installerad verkstad. Ett fik för de som kände sig sugna på att ta sig en kopp hett kaffe samt en elbil som kunde köra och hämta saker i närområdet, ifall behovet fanns. Förhoppningen är att det i framtiden kommer finnas en mobil station som kommer till folks områden med jämna mellanrum, då man kan passa på att slänga den där gamla soffan, reparera sängbordet från 1950-talet eller kanske ge bort en bokhylla till en person som faktiskt behöver den. Mer om detta kan man läsa om i denna artikel från Dagens Nyheter.

Köp i andra hand och låt inte sopberg växa

hand-apple-iphone-smartphoneFör att leva lite mer miljövänligt är det dessutom en riktigt god idé att fynda andrahandselektronik i stället för att hela tiden köpa nytt. Det sparar inte bara energi, du själv sparar även pengar och får en fullt fungerande apparat till hands. Detta funkar särskilt bra om det gäller exempelvis en mobil eller liknande. Om du däremot väljer att dessutom återvinna din gamla mobil kan denna däremot bli olagligt elskrot i utvecklingsländer. Det finns enligt en artikel i Metro Teknik nämligen ingen garanti för vad som händer med din telefon. Vissa säljs vidare till länder som Kenya eller kanske Indien och i dessa länder saknas det dessvärre tillförlitliga återvinningssystem. I samma artikel visas denna data:

  • Telia samlade in 4 500 mobiler 2015.
  • Tre har samlat in 12 000 mobiler sedan slutet av 2014.
  • Telenor har samlat in en halv miljon mobiler sedan 2007.
  • Tele2 uppger inget antal.

Det är nämligen så att majoriteten av de svenska operatörerna som samlar in gamla mobiler säljer vidare dessa i Europa, varav en tredjedel av elskroten slutar upp i så kallade illegala flöden och andra säljs vidare till just länder som saknar återvinningssystem. Hela 35 procent av elskrotet i Europa hamnar tyvärr slutligen på så kallade illegala flöden i både Asien och Afrika.