Att resa med naturens bästa i åtanke

Vill man resa miljövänligt är tåg ett färdsätt som rekommenderas. Med tåg erbjuds inte bara ett bekvämt resande, som dessutom är säkrare än att färdas med bil och buss, det gör även att man på ett helt annat sätt kan betrakta sin omgivning.

tågrällsOm man planerar att resa till Galapagos öarna kan man exempelvis flyga till Peru och resa genom landet med just tåg innan man beger sig ut i den blå och skummande oceanen mot de mytomspunna öarna där djuren regerar och människan är i minoritet. I Peru kan man enligt en artikel i Vagabond resa med Hiram Bingham Orient-Express som passerar dimmiga bergspassage, pittoreska jordbrukslandskap och grönskande fält med små byar titt som tätt.

Andra drömska tågresor som tar andan ur se flesta, med sina vyer och sin genuina känsla är:

  • Bernina Express, från Chur i Schweiz till Tirano i Italien
  • Great Southern Rail – genom Australiens vildmark med The Ghan
  • Darjeeling Himalayan Railway – genom djungel, teodlingar och gröna dalar
  • Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad, Colorado, USA

Havsleguanen som satt folk i skräck – en snäll men stor ödla

hav vågor vattenVäl på Galapagos finns massor av roliga och intressanta djur att se. Som tur är, är ögruppen förskonad från mänsklig exploatering och djurlivet har fått leva tryggt och fritt sedan Darwins tid. Nu kan vi dessutom läsa i Expressen att ett värstingdjur har skådats i vattnet utanför de säregna öarna. Det är en stor vattensimmande ödla som satt folk i skräck, men i själva verket tycks det vara en oskyldig havsleguan som fått leva fritt och växa sig stor under ytan i det blå, friska vattnet.

Andra djur som finns att beskåda på just Galapagos är så kallade Endemer, det är djur som bara finns på en enda plats i hela världen. På dessa fantastiska öar är det främst fåglar och kräldjur som lever. När Charles Darwin besökte öarna på sin tid blev det senare resultatet forskningen och teorier om det naturliga urvalet. 1959 blev öarna nationalpark och hela 97,5 procent av öarna är skyddade.

I Svenska Dagbladet skrivs det i stället om en annan plats som man inte får missa om man är en ressugen turist och det sägs vara Australiens Galapagos – nämligen Kangaroo Island. Detta är en ö med vackra stränder och klippor som beskrivs ha förrädiska stup ner i havet. Sedan finns det massor med ökensand, klassisk australiensisk bush och jordbruksland. Men även massor med får, koalor, vallabyer samt pingviner och känguruer. Alltså en mix av naturens små guldkorn men även en hel del aktiviteter för turister att ägna sig åt, som surfing, paddling samt fiske och vandring i den hisnande naturen på än. Maten sägs vara väldigt smakrik och är starkt präglad av sin lokala förankring.

Det verkar som att allt fler vill uppleva naturen och vandra på sina semestrar, inte bara åka till en charterort och dricka massvis med öl – som kanske länge varit rådande norm. Det är ett bra tecken, för om man vill uppleva naturen måste man också ta hand om det på ett hållbart sätt, för att denna ska få vara kvar och kunna njutas av flera hundra år framåt i tiden också.