Årets julklapp?

Vad finns det för olika sätt att börja vårda naturen mer? På Naturvårdsverket hoppas man att man genom att vistas mer ute i våra skogar ska bli varse om dess storslagenhet och därmed börja bry sig ännu mer om denna. Nu har de lanserat en ny kampanj; Natural Reality – ett slag mot årets julklapp, Virtual Reality.

pexels-photo-19031Årets julklapp är inget annat än VR-glasögon. Detta är Virtual Reality som har fått enormt genomslag i år. Det gör att man kan simulera fysisk närvaro i en digital värld. Men mot detta kontrar nu Naturskyddsföreningen i Dagens Media bland annat, med att slå ett slag för den verkliga verkligheten – Natural Reality. De vill helt enkelt påminna om att människor mår bra av att vara ute i naturen och även mer varse om att vårda den ju mer ute i den de är. Det är alltså viktigt att slå ett slag för naturens storslagenhet och kanske särskilt i juletider.

I Veckans Affärer skrivs det att de på Naturskyddsföreningen vidare hoppas att trenden att tänka hållbart och klimatsmart även gäller för svenskarnas inköp av julklappar och att många ger en julklapp till miljön i år. Hur det blir med detta får vi se men julen är den tiden på året då gåvor till välgörenhet slår i taket allt som oftast, det både vad gäller företag och privatpersoner och dessa summor har ökat stadigt bara de senaste tio åren.

wood-nature-sunny-forest-largeBland annat vill man att naturskogar ska räddas från avverkning och med naturskog menas den skog som aldrig tidigare varit nedhuggen till ett kalhygge. Sådana sorters skogar blir tyvärr allt ovanligare i vårt land och många vill nu att de sista delarna ska få stå fortsatt orörda. Även är det så att Naturvårdsverket vill hjälpa akut hotade arter att överleva. En sådan art är bland annat den vitryggiga hackspetten som idag endast finns kvar i ett fåtal. Snart är den med andra ord helt utrotad i Sverige. När man har huggit ner all lövskog, som hackspetten trivits i, och i stället planterat barrskog för skogsbruk så har områden som fågeln kan leva i minskat, tillsammans med många andra växter och djur som inte kan leva i just barrskog. Därför är det viktigt med mångfald och naturvård.

På Naturskyddsföreningen arbetar man för:

  • Skogen
  • Jordbruket
  • Havet
  • Klimatet

Och mot farliga kemikalier.

Jakt för att bevara naturen i balans

Att leva miljövänligt handlar också om att ta hand om naturen och ekosystemet, rent praktiskt i vissa fall. Inom detta faller bland annat jakt och viltvård. På Naturvårdsverket skrivs det om hur alla i Sverige ska betala viltvårdsavgift som sedan delas ut varje år till de organisationer och myndigheter som jobbar med just jakt, vilt och naturvård på alla möjliga sätt. Denna avgift har funnits enda sedan 1938 och ligger för närvarande på runt 300 kronor per jaktår, ett jaktår omfattar 1 juli – 30 juni. Denna avgift används vidare för att främja viltvården och med detta menas bland annat att viltbeståndet ska ta en lämplig utveckling utan att för den delen bli för stor eller för liten. För den som är intresserad av jakt finns det massor av utrustning och anpassade kläder på bland annat Midhunt.