Är miljöbilen grön?

Laddning av elbilFörutom hemmasnickrade lådbilar och trampbilar så finns inga gröna bilar – bara mindre svarta. Att säga att vi värnar om miljön genom att köra miljöbil blir därför lite skevt. Att använda apostlahästarna mer vore att rekommendera, både för hälsan och vår planet.

Med nya miljöbilskrav ska bilarna bli mer energieffektiva och istället för att alla bilar ska lyckas hamna under 120 gram koldioxid per kilometer ska man nu ta fram formler som gör att även tyngre bilar nu kan klassas som miljösmart.

Den nya miljöbilsgränsen, som utgår från bilens vikt, innebär i praktiken att tyngre bilar, även lätta lastbilar, får släppa ut mer koldioxid än lättare bilar. Regeringen utgår i de nya reglerna från att en bil av genomsnittlig europeisk tjänstevikt får släppa ut högst 95 gram koldioxid per kilometer för att betecknas som miljöbil. Bilar som drivs med gas eller etanol får en ”utsläppsrabatt” på 57 procent jämfört med bilar som drivs med diesel eller bensin.”

Ta hand om din bil

Detta riktar sig inte lika mycket till nya bilägare, utan till alla som kör en bil av modell äldre. Detta då vikten av att ta hand om bilen blir större. Att göra regelbundna koller, och ta dem på allvar är viktigt inte bara för miljön, utan även för att du eller någon annan på vägen ska råka illa ut om bilen skulle få problem. Vi kan absolut lämna in våra bilar på verkstad och få dem omhändertagna av ett proffs. Men att beställa hem lite bildeler och mecka själv är inte det svåraste. Pröva!